INVITATION
For the presentation of the monument
Made together with Céline Wouters


Invitation for the official opening of the monument on the Adama van Scheltemaplein (11 december 2007).
On the front the announcement, on the back a few of the texts that are included in the monument.

Underneath the (Dutch) text on the invitation.Uitnodiging

Het Adama van Scheltemaplein ligt ingesloten tussen twee schoolgebouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in gebruik zijn genomen door de nazi's. De school aan de toenmalige Euterpe- straat (nu Gerrit van der Veenstraat) nr. 99 werd gebruikt als hoofdkwartier voor de Sicherheitspolizei (Sipo) en Sicherheitsdienst (SD), in de kelder bevonden zich cellen waar gevangenen werden verhoord en gemarteld. Het tegenover gelegen gebouw op Adama van Scheltemaplein 1 (inmiddels een nieuw gebouw vanwege een bombardement) werd in gebruik genomen als 'Zentral- stelle für Jüdische Auswanderung' (Centraal Bureau voor Joodse Emmigra- tie). Hier werden Joden opgeroepen om verzoeken tot emigratie in te dienen, maar feitelijk werden er deportaties naar vernietigingkampen geregeld. 'Via de Zentralstelle werden 18000 Joden gedeporteerd, bijna net zoveel als via de Hollandsche Schouwburg.' 2 Toen deze functie door de Hollandsche Schouwburg werd overgenomen bleef de Zentralstelle, waar zich een kartotheek bevond 'met de persoonsgegevens van alle Joden, half- en kwart-Joden', het administratieve hart van de deportaties.

Op verzoek van buurtbewoonster mevrouw Loonstein, die destijds de vele deportaties heeft gezien, is er nu door twee jonge grafisch ontwerpers, Hilde Meeus en Céline Wouters, een bijzonder kunstwerk gemaakt ter herinnering aan deze gebeurtenissen.
Dinsdag 11 december om 17.30 uur op de laatste dag van Chanoeka, waarop alle kaarsjes van de joodse kandelaar worden aangestoken, wordt dit kunstwerk onthuld. Wethouder kunst en cultuur Eddy Linthorst en Ron van der Wieken van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam zijn bij de onthulling aanwezig.

U bent van harte welkom.

1
Uit: Bianca Stigter, De bezette stad
2
Uit: L. de Jong, Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog