LEEGTE
Emptyness

A map depicting empty spots in Amsterdam. With panorama's in black and white of for instance the Museumplein, the Sloterplas, and a view on the IJ.

Below Dutch text about emptiness.LEEGTE

In vergelijking met andere steden zoals Rotterdam, Arnhem en Groningen is Amsterdam volgepropt. Vol met mensen, gebouwen, lichtreclames, geuren, duiven, auto's, geluiden, prullebakken enzovoorts. Er is veel waar het oog aan blijft hangen. Er is ook veel waar je zelf aan blijft hangen. Fietsen of lopen door de binnenstad van Amsterdam voelt bedrukkend, te krap; de smalle stoepjes, de auto's rakelings langs je op weggetjes langs grachten en als er een verhuizing gaande is staat het verkeer meteen vast. Iedereen wringt zich erdoorheen. In de bibliotheek, winkels en supermarkten staan de kasten zo dicht op elkaar dat je telkens een rug langs voelt komen.

Wanneer je in Amsterdam ruimte wilt zul je met je ellebogen moeten werken. In zo'n stad is behoefte aan leegte, ruimte die ongevuld is, paden die nog niet zijn platgetreden, waar je nergens tegen aan stoot, waar je niet om hoeft te vechten. Een open plek.

Echte leegte, de afwezigheid van al het stoffelijke, bestaat hier niet, het hangt maar af van je gezichtspunt wat leeg is. Zelfs de lucht om ons heen is, wanneer je met de blik van een fysicus kijkt, vol: vol met zuurstof en koolstofdioxide moleculen. Dit is een ervaring die maar even valt vol te houden, daarna is de lucht leeg, simpelweg omdat we niet alles zien. Leegte is dat wat je niet ziet? Leeg is de ontkenning van vol. Wat dit betreft is een volle stad de beste plek om leegte te zoeken.

Er zijn plekken in Amsterdam waar de krappe stad opeens lijkt op te houden, waar plotseling met andere maten gemeten is. Het geeft een opluchting te weten waar de stad eindigt. Met je rug naar de stad staan en ver te kunnen kijken. een verre horizon, waar weinig het gezichtsveld belemmert. Eigenlijk is er vooral lucht te zien. Waar alles wat je kan zien stilstaat of heel langzaam beweegt, simpelweg omdat het zo ver weg is. Het gaat er niet eens zozeer om ook gebruik te kunnen maken van die leegte. Er hoeft geen stap gezet te worden in het veld. Een ruimte om gedahten overheen te laten glijden is genoeg. Adem halen en een illusie van vrijheid hebben.